Marijn medzi pirátmi (Marijn bij de Lorredraaiers) - Diekmann, Miep: 1925-2017; Májeková, Júlia: 1919-1991; Minarovič, Marián: 1946- (Mladé letá Bratislava, 1977)
Marijn je štrnásťročný holandský chlapec, ktorý žije v 17. storočí s rodičmi a dvoma sestrami v holandskej kolónii na karibskom ostrove Curaçao. Rodičia však zahynú pri katastrofe, keď mesto Willemstad zasiahne orkán nasledovaný obrovským požiarom. Toho dňa sa skončí Marijnovo detstvo, naďalej sa musí starať o seba a sestry ako dospelý. Stane sa ránhojičom, nalodí sa na koráb prepravujúcich otrokov z Afriky do kolónií, ale zanedlho je vnímaný ako biely otrok. Nejaký čas musí slúžiť na plantáži dona Félipa, pokiaľ sa mu nepodarí uniknúť na loď piráta Jacoba Pietersza. Späť na Curaçau sa stretáva so sestrami Ubuou a Alletou, ale dozvedá sa, že počas jeho neprítomnosti sa stratila jeho láska z detstva...
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; 17. stor; dobrodružné romány; námornícke prostredie; piráti; próza; holandská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Diekmann, Miep (bola holandská spisovateľka. * 26.01.1925 Assen, Holandsko - 09.07.2017 Scheveningen, Holandsko)