Život je dobrodružstvo : (Mr. Midshipman Easy) - Marryat, Frederick: 1792-1847 (Dobré slovo, 1981)
Hrdina príbehu Jack Easy s mladíckou ľahkosťou zdoláva prekážky osudu, prežíva neobyčajné dobrodružstvá nielen vďaka svojej chrabrosti, priamosti a podmanivej silo osobnosti, ale aj vďaka vždy plnému mešcu svojho otca. Je synom statkára žijúceho záhaľčivým životom, boháča, ktorý sa z dlhej chvíle venuje ┤filozofovaniu┤, póze, odvádzajúcej ho od problémov reálneho života, čo sa napokon stáva jeho tragédiou. Jack, milovaný a rozmaznávaný oboma rodičmi, je na najlepšej ceste stať sa asociálnym nespratníkom, ktorému nič nie je zakázané. Aj otcov nezúčastnený postoj k životu nedobre vplýva na utváranie jeho pohľadu na svet. I keď ho otcovo bohatstvo chráni pred prísnejšími trestmi, trpkých príučiek sa mu dostane viac než dosť. Rozhodne sa teda, že odíde na more, kde je človek podľa jeho predstáv slobodu, nezávislou bytosťou.