Ostrov Tambuktu : (Ostrov Tambuktu) - Marčevski, Marko: 1898-1962 (Stopy, 1974)
Dobrodružný román pre deti a mládež. Hlavným hrdinom je študent medicíny Anton, ktorý počas fašistickej okupácie ujde z rodného Bulharska - osud ho zaveje na ostrov Tambuktu v Indickom oceáne. Zažije mnoho dobrodružstiev - stroskotanie lode, stretnutie s ľudožrútmi...