Znie hudbou každý verš - Krasko, Ivan: 1876-1958; Jesenský, Janko: 1874-1945; Votruba, František: 1880-1953; Gall, Ivan: 1885-1955; Roy, Vladimír: 1885-1936 (Čítanie študujúcej mládeže, 1971)
V našom výbere prinášame ukážky z tvorby básnikov spojené s literárnymi medailónmi dr. Stanislava Šmatláka, ktorý medziiným uvádza podstatné myšlienky z tvorby našich najvýznamnejších - dnes už nežijúcich literárnych kritikov a s novým prístupom rozoberá viacere básne z tvorby Slovenskej moderny.