Znie hudbou každý verš - Krasko, Ivan: 1876-1958; Jesenský, Janko: 1874-1945; Votruba, František: 1880-1953; Gall, Ivan: 1885-1955; Roy, Vladimír: 1885-1936; Krasko, Ivan: 1876-1958; Bosáková-Surová, Viera (Tatran Bratislava, 1971)
V našom výbere prinášame ukážky z tvorby básnikov spojené s literárnymi medailónmi dr. Stanislava Šmatláka, ktorý medziiným uvádza podstatné myšlienky z tvorby našich najvýznamnejších - dnes už nežijúcich literárnych kritikov a s novým prístupom rozoberá viacere básne z tvorby Slovenskej moderny.
Komentáre a dokumenty. Edičná poznámka. Z prác o poézii Slovenskej moderny.
Keywords: básne autorské; Jesenský, Janko (slovenský básnik, prozaik, prekladateľ, popredný predstaviteľ neskorého realizmu - modernej prózy, satirik, lekár, politik, filozof. * 30.12.1874 Martin, Slovensko - 27.12.1945 Bratislava, Slovensko); Podjavorinská, Ľudmila, vl. menom Ľudmila Riznerová, pseudonymy Božena, Damascena, Ľ. Šeršelínová, Ľ. Špirifangulínová, Ľudka, Ľudmila, Ľudmila Ružodolská, Ľudmila Veselohorská, Ľ. Vrzalovská, M. Ružodolský, Milko Ružodolský, Nechtík, Nevädza, Podjavorinský, Sojka, Teta Ľudmila a i. (slovenská prozaička a poetka, autorka lyricko-epických i epických básní, zakladateľka modernej slovenskej literatúry pre deti. * 26.04.1872 Horné Bzince, teraz Bzince pod Javorinou, Slovensko - 02.03.1951 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko); Votruba, František (český literárny kritik a historik, básnik a prekladateľ. * 13.04.1880 Chýšky, Česko - 18.11.1953 Bratislava, Slovensko); jazykoveda; analýza diel; poézia; slovenská literatúra - texty; Krasko, Ivan, vl. menom Ján Botto, iné pseudonymy Bohdana J. Potokinová, Janko Cigáň (bol slovenský básnik, prozaik a prekladateľ, predstaviteľ moderny. Otec Ján Botto. Okrem toho sa venoval i vedeckej práci v oblasti chémie, pričom mu bol v roku 1923 udelený titul doktor technických vied. Žil najmä v Bratislave, no v rokoch 1943 ľ 1958 žil a pracoval v Piešťanoch, kde sa nachádza aj jeho pamätný dom. Pochovaný je v Lukovištiach pri dedine Kraskovo. * 12.07.1876 Lukovištia, Slovensko - 03.03.1958 Bratislava, Slovensko); Roy, Vladimír, pseudonymy Aeneas Phyllon, Dúžavin, Havran, Jochanan a i. (slovenský básnik a prekladateľ, vnuk slovenského národného buditeľa Jozefa Miloslava Hurbana. * 17.04.1885 Kochanovce, Slovensko - ć 06.02.1936 Nový Smokovec, Slovensko); Gall, Ivan, vlastným menom Jan Halla, pseudonymy G. Melľa, án Turčan, J. Hla, Mladý Hypochonder, Samo Társky a i. (bol slovenský básnik obdobia moderny. * 14.04.1885 Vsetín, Česko - 26.05.1955 Praha, Česko)