Nesmrtelný kovboj - Pašek, Mirko: 1910-2002 (Knihy odvahy a dobrodružství, 1966)
Stanley Fort, syn českého otca Stanislava Fořta, ktorý sa vysťahoval do Ameriky a zmenil si ťažko vysloviteľné meno, zatúži ako mnoho mladíkov v jeho veku po rušnom živote v prérii. A skutočne sa mu aj podarí stať sa kovbojom. Na obrovskej farme sa stáva svedkom podvodov aj prestupovanie zákona, zoznamuje sa s Indiánmi is plavovlasá krásavicou, ktorá nesmie v žiadnej poriadnej kovbojce chýbať, prežíva radosti i žiaľ prvé lásky, uzatvára priateľstva. Krádeže dobytka, úmornej niekoľkodenné putovanie so stádom, dni, v ktorých takmer nezlezie zo sedla - to všetko je zoznámenie s romantikou kovbojského života, akého sa usilovný návštevník filmových westernov ťažko nádeje.