Krásavica z Perthu - Scott, Walter, Sir: 1771-1832 (Klub mladých čitateľov, 1976)
Dej sa odohráva v škótskom mestečku Perth a na okolí v 14. storočí. Ústrednou témou je láska statočného mešťana ku krásnej Catharine. Vynikajúca znalosť škótskych a anglických dejín umožnila autorovi priblížiť nielen atmosféru doby a miesta, ale predstaviť súčasne pestrú škálu súčasníkov. Od statočných cechových majstrov slávneho mesta Perthu až po intrigánov na škótskom kráľovskom dvore. Psychologicky presvedčivo podáva motívy udalostí, konania jednotlivých postáv, či už sprisahancov, ktorí usilujú o život kráľovho najstaršieho syna a následníka trónu, alebo snúbenca nežnej Catharine, majstra kováča Henryho, neohrozeného bojovníka, ktorý sa dobrovoľne zúčastní na krvavom účtovaní pri spore dvoch vrchárskych škótskych kmeňov. A nájdete tu i krásny Scottov historický romantizmus. Farbisté a vzrušujúce výjavy bitiek a poľovačiek, úkladov, vrážd, polnočných naháňačiek ulicami mesta, hrdosť dedičnej škótskej šľachty a o nič menšiu hrdosť remeselníkov, statočných občanov mesta Perth.