Sám na plachetnici okolo sveta: Prvá sólová obchádzka sveta - Slocum, Joshua: 1844-1909 (Stopy, 1980)
S rozprávaním kapitán Slocuma, ako si postavil plachetničku Spray a ako sa na nej roku 1895 sám vydal okolo sveta, sa spája prívlastok - jedna z nesmrteľných kníh. Každý môže plne vychutnať Slocumove dobrodružstvá s berberskými pirátmi či ohňozemskými divochmi - a pritom ešte získa viacej vedomostí o pasátoch či morských prúdoch než z hŕby zemepisných kníh. Kapitána Slocuma vidíme pri jeho rozprávaní v rozličných podobách. Od pokorného moreplavca, rozjímajúceho v samote pod hviezdami, až po ironického Yankeeho, ktorý si zo všeličoho uťahuje a pritom na nás žmurká. Aj o svojej plavbe hovorí ľahkým tónom, takže čitateľ si takmer ani neuvedomí, že vlastne šlo o skoro nadľudský výkon, jednu z najskvelejších ukážok moreplaveckého umenia v podmienkach osamelej plavby, aké dejiny moreplavby vôbec poznajú.