Sám na plachetnici okolo sveta: Prvá sólová obchádzka sveta - Slocum, Joshua: 1844-1909; Branko, Pavel: 1921-; Klapper, Osvald Aurelius: 1930-2010; Nikl, Pavel: 1960- (Bratislava Mladé letá, 1980)
S rozprávaním kapitán Slocuma, ako si postavil plachetničku Spray a ako sa na nej roku 1895 sám vydal okolo sveta, sa spája prívlastok - jedna z nesmrteľných kníh. Každý môže plne vychutnať Slocumove dobrodružstvá s berberskými pirátmi či ohňozemskými divochmi - a pritom ešte získa viacej vedomostí o pasátoch či morských prúdoch než z hŕby zemepisných kníh. Kapitána Slocuma vidíme pri jeho rozprávaní v rozličných podobách. Od pokorného moreplavca, rozjímajúceho v samote pod hviezdami, až po ironického Yankeeho, ktorý si zo všeličoho uťahuje a pritom na nás žmurká. Aj o svojej plavbe hovorí ľahkým tónom, takže čitateľ si takmer ani neuvedomí, že vlastne šlo o skoro nadľudský výkon, jednu z najskvelejších ukážok moreplaveckého umenia v podmienkach osamelej plavby, aké dejiny moreplavby vôbec poznajú.
Ilustr. na front. Vysvetl. Pre čitateľov od 12 rokov.
Keywords: Slocum, Joshua (bol prvým človekom, ktorý plavil po celom svete. Bol to Nova Scotian narodený, naturalizovaný americký námorník a dobrodruh a známy spisovateľ. V roku 1900 napísal knihu o svojej ceste Sailing Alone Around the World , ktorá sa stala medzinárodným bestsellerom. Zmizol v novembri 1909, keď bol na palube svojej lode, Sprej. * 20.02.1844 Mount Hanley, Nova Scotia, Škótsko - asi 14.11.1909 stratený na mori); romány autorské; historické romány; 19. stor; dobrodružné romány; námornícke prostredie; kapitán Slocuma; r. 1895; prvý moreplavec; moreplavecké umenie; dejiny moreplavby; próza; škótska literatúra - texty; pre čitateľov od 12 rokov; Branko, Pavel (nestor slovenskej filmovej kritiky, publicista, prekladateľ fikčnej a non-fikčnej literatúry, teoretik dokumentárneho filmu, historik, novinár a prekladateľ. Patrí k významným osobnostiam modernej slovenskej kultúry a je autorom mnohých publikácií z oblasti slovenskej kinematografie. Ako prvý na Slovensku sa začal systematicky zaoberať teóriou non-fiction filmu. * 27.04.1921 v Terste, Taliansko -); Klapper, Osvald Aurelius (bol český gragik, ilustrátor, maliar. * 10.07.1930 v Opave, Česko - 27.12.2010 v Prahe, Česko)