Fantomas (Fantomas) - Souvestre, Pierre: 1874-1914; Allain, Marcel: 1885-1969; Nejeschleba, Felix: 1928-, pozry Kostolanský, Felix; Kostolanský, Felix: 1928- (Bratislava Tatran, 1970)
Jedna z najpopulárnejších postáv v histórii francúzskej detektívky, Fantomas bol vytvorený v roku 1911 a objavil sa v celkovo v 32 zväzkoch, napísaných dvomi spolupracovníkmi, potom 11 zväzkov napísal Allain až po smrti Souvestra. Predstavuje typ detektívky, prechod od gotického románu darebákov roku 1800 k moderným zabijakom.
Pre čitateľov od 15 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; fantastické romány; próza; francúzska literatúra - texty; pre čitateľov od 15 rokov; Souvestre, Pierre, rodné meno Pierre Wilhelm Daniel Souvestre (bol francúzsky právnik, novinár a spisovateľ detektívných, špionážných románov, známy pre vytvorenie postáv so spisovateľov Marcealom Allainom postavu Fantomasa. Je tiež jeden z prvých historikov automobilu. * 01.06.1874 Plomelin, Finistére, Francúzsko - 25.02.1914 Paríž, Francúzsko); Allain, Marcel (bol francúzsky spisovateľ, ktorý sa dnes najviac pamätá za jeho spoluvytvorenie s Pierrom Souvestrom z fiktívneho arcibaktéra a zločineckého kriminálnika Fantômasa. Napísal viac ako 400 románov. * 15.09.1885 Paríž, Francúzsko - 25.08.1969 Yvelines, Francúzsko); Kostolanský, Felix, vlastným menom Felix Nejeschleba (slovenský prekladateľ z ruštiny a francúzštiny. * 1928 Mokrý Háj, okres Skalica, Slovensko -); Salamon, Zoltán (slovenský akademický maliar, výtvarník, gragik, ilustrátor. * 1938 Bratislava, Slovensko -)