Muž přes palubu: Mořské povídky : (Morskije rasskazy) - Stanjukovič, Konstantin Michajlovič: 1843-1903 (Knihy odvahy a dobrodružství, 1982)
Obrázky zo života ruských námorníkov v dobe cárizmu, ich radosti i strasti, ťažkosti i ťažkosti všedný, bežné práce na lodi. - Titulná poviedka rozpráva príbeh všetkými opovrhovaného a za zbabelca pokladaného námorníka Proška-Prochora. Zo zbabelca sa stane statočný hrdina a záchranca topiaceho priateľa Šutikova, ktorý jediný sa ho zastával a mal pre neho vľúdna slová. - Vedúcim motívom všetkých poviedok je, zobraziť na pozadí predrevolučného Ruska rozdielne postavenie námorníkov kedysi a dnes.