Muž přes palubu: Mořské povídky (Morskije rasskazy) - Stanjukovič, Konstantin Michajlovič: 1843-1903; Hulák, Jaroslav: 1920-1999; Sedláčková, Dagmar (Albatros Praha, 1982)
Obrázky zo života ruských námorníkov v dobe cárizmu, ich radosti i strasti, ťažkosti i ťažkosti všedný, bežné práce na lodi. - Titulná poviedka rozpráva príbeh všetkými opovrhovaného a za zbabelca pokladaného námorníka Proška-Prochora. Zo zbabelca sa stane statočný hrdina a záchranca topiaceho priateľa Šutikova, ktorý jediný sa ho zastával a mal pre neho vľúdna slová. - Vedúcim motívom všetkých poviedok je, zobraziť na pozadí predrevolučného Ruska rozdielne postavenie námorníkov kedysi a dnes.
Pre čitateľov od 12 rokov.
Keywords: romány autorské; dobrodružné romány; Stanjukovič, Konstantin Michajlovič (bol ruský spisovateľ. * 30.03.1843 Sevastopoľ, Rusko - 20.05.1903 Neapol, Taliansko); námornícke prostredie; próza; ruská literatúra - texty; pre čitateľov od 12 rokov; Hulák, Jaroslav (bol český prekladateľ z ruštiny, filozóf. * 10.09.1920 v Prachaticiach, Česko - 06.08.1999 Česko)