Dômyselný rytier Don Quijote de la Mancha (El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha) - Cervantes-Saavedra, Miguel de: 1547-1616; Felix, Jozef: 1913-1977; Zúbek, Ľudo: 1907-1969; Brunovský, Albín: 1935-1997 (Bratislava Mladé letá, 1975)
Vrcholné dielo španielskej i svetovej literatúry. Autorovým zámerom bolo parodovať obľúbené rytierske romány. Dobrácky manchský zeman Alonso Quijano sa pomätie pri čítaní fantastických dobrodružstiev a stotožňujúc sa so svojimi hrdinami, rozhodne sa obnoviť rytiersku slávu. Putuje na úbohom koni v hrdzavom brnení predkov vedno so svojím zbrojnošom, prostým a prefíkaným sedliakom Sanchom Panzom, ktorý ho sprevádza na somárovi. Hrdina túži naprávať krivdy utláčaných. Protivníkov vidí skreslene: veterné mlyny považuje za obrov, čriedu oviec za nepriateľské vojsko, pokojných mníchov za čarodejníkov. Aj jeho idol Dulcinea z Tobosa je v skutočnosti iba obyčajná kraviarka. Hrdina, žartom pasovaný za rytiera Dona Quiota de la Mancha, dôsledne zachováva rytierske obrady a zvyky. Odhodlane zachováva rytierske obrady a zvyky,bráni svoje zásady a nemilosrdne odhaľuje myšlienkovú a citovú obmedzenosť, ktorú
nachádza aj u najvyššej šľachty. Autor jedinečne spojil dva svety:ilúzie a skutočnosti.
Pre čitateľov od 15 rokov.
Keywords: Cervantes-Saavedra, Miguel de (bol španielsky spisovateľ a dramatik z obdobia takzvaného zlatého veku španielskej literatúry. * 29.09.1547 Alcalá de Henares, Španielsko - 22.04.1616 Madrid, Španielsko); Felix, Jozef (slovenský literárny vedec, kritik, prekladateľ, 27.5.1913 Ružomberok - 14.4.1977 Bratislava); Zúbek, Ľudo (slovenský prozaik, prekladateľ, autor historických životopisných próz, literatúry faktu a rozhlasových hier. * 12.07.1907 Malacky, Slovensko - 23.06.1969 Bratislava, Slovensko); romány autorské; historické romány; humoristické romány; próza; španielska literatúra - texty; pre čitateľov od 15 rokov; Brunovský, Albín (bol slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, autor výtvatných návrhov na bankovky a poštové známky, predstaviteľ imaginatívneho realizmu. Od roku 1955 do roku 1961 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave u profesora Vincenta Hložníka. Potom od roku 1966 vyučoval na rovnakej škole (Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave) knižnú tvorbu až do roku 1990. V roku 1985 dostal titul národný umelec. * 25.12.1935 Zohor, okres Malacky, Slovensko - 20.01.1997 Bratislava, Slovensko)