Dobrodružství malého indiána - Šustr, Vladimír: 1913-1987 (Knihy odvahy a dobrodružství, 1983)
Autor knižky cestoval roku 1938 Južnou Amerikou. Stretol sa tam s indiánskym chlapcom, ktorý ho prekvapil tým, ako dobre doviedol španielsky. Volal sa Togo a za nejaký čas sa zbavil nedôvery k neznámemu cudzincovi. Cudzinec mu totiž povedal, že je z Československa, a Togo vedel, že odtiaľ bol aj jeho verný priateľ Largo. Rozprával Vladimírovi Šustr o Large a vykreslil mu všetky zvláštne príhody, ktoré spolu prežili. Togo rozprával, ako musel s otcom odísť z rodnej indiánskej dediny do mesta belochov a ako ustavične sníval o návrate; nesmeli sa však vrátiť skôr, kým nepomstí Indiána Rawatua, ktorého belosi zavraždili. Ale Togův otec videl v belosi neomylné vládcu, ktorým nemožno odporovať. Togo si už nevedel rady, až sa jedného dňa stretol s Largo. Spoznal, že našiel konečne verného druha, ktorý sa zastane prenasledovaných Indiánov. Largo je však vypovedaný zo zeme a povstanie, ktoré vypukne, na postavenie najchudobnejších veľa nezmení. Nikto však nedokáže na dobrého Larga zabudnúť, a najviac sa cnie Togovi. P