Dvojník profesora Rawu - Szklarski, Alfred: 1912-1992 (Stopy, 1973)
Kybernetik Piotro Rawa má doma toľko orginálnych vynálezov, skrytých mechanizmov a automatických zariadení, že jeho vilu v Katowiciach nazývajú Bosoráckym domom. A to ešte nepoznajú jeho najväčšie tajomstvo - kybernetického dvojníka Roba, ktorý je profesorovi na nerozoznanie podobný a vie sa správať presne ako on. Aj Rawov syn Andrzej sa o Robovi dozvie až pred otcovým odchodom na vedeckú konferenciu do Londýna. Vynálezca mu zverí svoje tajomstvo, aby ho v prípade nebezpečenstva mohol s pomocou ozbrojeného robota chrániť. Andrzejovi by bolo v prázdnom dome smutno samému, nuž sa tam schádza s kamarátmi, s ktorými si založili klub Hľadačov dobrodružstiev. Veci sa však zbehnú tak, že členovia klubu vôbec nemusia hľadať dobrodružstvá a zažijú viacej nebezpečenstva a napätia, než by si priali.