Vráť sa, Eppie: Silas Marner, tkáč raveloeský - Eliot, George: 1819-1880 (Eva, 1969)
Hrdinom románu je tkáč, ktorého tiež postihol búrlivý rozvoj Anglicka. Je skromný a uzavretý, prežil bolestný otras, sklamal sa v dôvere k ľuďom, v láske. Odcudzuje sa ľudskej spoločnosti a pomaly, nebadane priľne celou svojou bytosťou k peniazom. Chladný kov sa mu stáva všetkým. Ale aj dedinčania sa nesprávajú k nemu vyberovo - hádam ako k zatúlanému psovi. Ba čo viac, podaktorí ho podozrievajú, že sa spolčil s temnými, nečistými silami. Jeho obydlie vzbudzuje v nich priam hrôzu. A v jednu sychravú noc sa mu záhadne stratia peniaze. Marnera to zasiahne ako blesk. Svet, ktorý mu bol všetkým, sa zrútil.