Mlyn na rieke : (The Mill on the Floss) - Eliot, George: 1819-1880 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1976)
Mlyn na rieke je sviežim, nesentimentálnym, psychologicky pravdivým obrazom detstva a dozrievania umnej, citlivej Margitky, dievčaťa s bohatou obrazotvornosťou a veľkou túžbou po vzdelaní, v dusnej malomeštiackej spoločnosti nadutých, obmedzených Dodsonovcov a máločo lepších Tuliverovcov. Je to živá spomienka na Eliotovej mladé roky, zasadená však do celkom iného prostredia lebo autorka sa stotožňuje so svojou hrdinkou nie z vonkajšej, ale z vnútornej stránky, v jej duševnom raste a poznávaní, cítení a myslení.