Synovia Veľkej Medvedice 1: Harka - Welskopf-Henrich, Liselotte: 1901-1979 (Východoslovenské vydavateľstvo, 1986)
Hrdinom prvého dielu šesťdielneho dobrodružného románu, ktorý získal svojej autorke veľkú popularitu doma i v zahraničí, je Harka, nebojácny dvanásťročný indiánsky chlapec, ktorý pozná len jeden cieľ - stať sa takým slávnym, ako jeho otec Mattotaupa, vojnový náčelník kmeňa Medveďov. Nie nadarmo ho jeho vrstovníci zvolia za vodcu družiny Malých Psov. Pri prepade ich kmeňa nepriateľskými Pónmi sa mu podarí počas boja odvážny kúsok. Ukoristí pušku nepriateľského náčelníka. Pokojný život v osade sa však pomaly končí. Harka zisťuje stále viac, že sa začína nový život. Bieli dobrodruhovia sa potulujú po ich kraji. Jeden z nich - Red Jim - sa vlúdi do Mattotaupovej priazne a uvrhne ho do podozrenia, že zradil svoj kmeň.