Synovia Veľkej Medvedice 1: Harka - Welskopf-Henrich, Liselotte: 1901-1979; Petraško, Ľudovít: 1949-; Hlaváčová, Zlatica: 1951-; Cesnak, Jozef: 1936- (Košice Východoslovenské vydavateľstvo, 1986)
Hrdinom prvého dielu šesťdielneho dobrodružného románu, ktorý získal svojej autorke veľkú popularitu doma i v zahraničí, je Harka, nebojácny dvanásťročný indiánsky chlapec, ktorý pozná len jeden cieľ - stať sa takým slávnym, ako jeho otec Mattotaupa, vojnový náčelník kmeňa Medveďov. Nie nadarmo ho jeho vrstovníci zvolia za vodcu družiny Malých Psov. Pri prepade ich kmeňa nepriateľskými Pónmi sa mu podarí počas boja odvážny kúsok. Ukoristí pušku nepriateľského náčelníka. Pokojný život v osade sa však pomaly končí. Harka zisťuje stále viac, že sa začína nový život. Bieli dobrodruhovia sa potulujú po ich kraji. Jeden z nich - Red Jim - sa vlúdi do Mattotaupovej priazne a uvrhne ho do podozrenia, že zradil svoj kmeň.
Ilustr. na front. Pre čitateľov od 12 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; dobrodružné romány; indiánske prostredie; Indiáni; próza; Welskopf-Henrich, Liselotte, narodená narodený Elisabeth Charlotte Henrich (bola nemecká spisovateľka, vysokoškolská profesorka, patrila ku klasikom východonemeckej literatúry. Zaoberala sa dvoma kultúrami: antického Grécka a kultúry severoamerických indiánov. * 15.09.1901 Mníchov, Nemecko - 16.06.1979 Garmisch-Partenkirchen, Nemecko); Petraško, Ľudovít (slovenský germanista, spisovateľ, žurnalista a prekladateľ. Učí nemeckú literatúru na Inštitúte germanistiky Prešovskej univerzity v Prešove. * 04.08.1949 Šarišské Lúky, Slovensko -); Hlaváčová, Zlatica (česká akademická maliarka, ilustrátorka, grafička. * 04.08.1951 Česko -); Cesnak, Jozef (slovenský maliar a ilustrátor, 6.2.1936 Bacúch -); nemecká literatúra - texty; pre čitateľov od 12 rokov