Synovia Veľkej Medvedice 5: Mladý náčelník - Welskopf-Henrich, Liselotte: 1901-1979 (Východoslovenské vydavateľstvo, 1988)
Piaty diel predstavuje mladého náčelníka Tokai-íta ako úspešného vodcu malého kmeňa, ku ktorému sa vrátil po desaťročnom vyhnanstve. Jeho návrat a poverenie funkciou vojnového náčelníka neznamená však koniec ťažkostí a prekážok. Najmä kmeňový čarodejník Havandžita a bojovník Šonka z rôznych dôvodov intrigujú proti mladému náčelníkovi. Na druhej strane si Tokai-íto nachádza aj spojencov, na ktorých sa môže spoľahnúť. Táto časť sa nesie v znamení neúprosného boja o životnú existenciu Indiánov podľa starých predstáv, ale ku koncu sa po prvýkrát objavujú už aj myšlienky o kompromisnom riešení problémov. Výstavba železnice k budúcim zlatým baniam znamená na jednej strane postup civilizácie smerom na západ, na druhej strane narušenie rovnováhy v prírode. Trasy hlavných ťahov bizónov sú takto prerušené a Indiáni prichádzajú o hlavný zdroj obživy. Belosi sa usilovali nielen o odvedenie Indiánov do neúrodných rezervácií, ale aj o roztrieštenie ich síl, o rozdelenie Dakotov do viacerých rezervácií.