Bol som v Timbuktu : (Ich war in Timbuktu) - Legere, Werner: 1912-1998 (Východoslovenské vydavateľstvo, 1987)
Román Bol som v Timbuktu je opisom dobrodružného, hoci relatívne krátkeho života obyčajného francúzskeho chlapca, ktorého meno vošlo do dejín objavovania neznámych končín Afriky v 19. storočí. Protagonista románu René Caillié z francúzskej dedinky Mauzé od detstva sníva o tom, že bude cestovateľom. zúčastní sa na niekoľkých výpravách do Afriky a preukáže pevnú vôľu i železnú zdatnosť. Jeho cieľom je Timbuktu - bájne miesto na okraji Sahary. Ešte nikomu sa nepodarilo priniesť do Európy správu o tomto povesťami opradenom, tajomnom a nesmiernym bohatstvom oplývajúcom mieste, ba ani nevedno, kde leží. René sa odváži medzi Maurov, prijme ich vieru a zvyky, naučí sa ich reč, aby svoj sen - objaviť kráľovnú Sahary - miesto Timbuktu - mohol premeniť na skutočnosť.