Bol som v Timbuktu (Ich war in Timbuktu) - Legere, Werner: 1912-1998; Korecký, Ján: 1951-; Kudláč, František: 1954- (Košice Východoslovenské vydavateľstvo, 1987)
Román Bol som v Timbuktu je opisom dobrodružného, hoci relatívne krátkeho života obyčajného francúzskeho chlapca, ktorého meno vošlo do dejín objavovania neznámych končín Afriky v 19. storočí. Protagonista románu René Caillié z francúzskej dedinky Mauzé od detstva sníva o tom, že bude cestovateľom. zúčastní sa na niekoľkých výpravách do Afriky a preukáže pevnú vôľu i železnú zdatnosť. Jeho cieľom je Timbuktu - bájne miesto na okraji Sahary. Ešte nikomu sa nepodarilo priniesť do Európy správu o tomto povesťami opradenom, tajomnom a nesmiernym bohatstvom oplývajúcom mieste, ba ani nevedno, kde leží. René sa odváži medzi Maurov, prijme ich vieru a zvyky, naučí sa ich reč, aby svoj sen - objaviť kráľovnú Sahary - miesto Timbuktu - mohol premeniť na skutočnosť.
Pre čitateľov od 15 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; dobrodružné romány; cesty objavné; Timbuktu (mesto v Mali, Afrika); objavné cesty; próza; nemecká literatúra - texty; Timbuktu (mesto v Mali, Afrika); Afrika; Afrika; Legere, Werner (bol nemecký spisovateľ, predovšetkým autor dobrodružných, historických a cestopisných kníh pre mládež. * 28.05.1912 Hohenstein-Ernstthal, Nemecko - 14.10.1998 Glauchau, Nemecko); pre čitateľov od 15 rokov; Korecký, Ján (slovenský motoristický novinár a spisovateľ, prekladateľ, vydavateľ, organizátor koncertov. * 09.05.1951 v Ružomberku, Slovensko -); Kudláč, František (bol český maliar, kresliar, grafik a ilustrátor, výtvarný pedagóg, divadelný a filmový režisér, autor literárných spomienok a reflexií. Človek a osobnosť Československa. Výtvarnému umeniu sa venuje aj jeho dcéra Maja Kudláčová (1943) a syn František Kudláč (1954), absolvent pražskej Akadémie výtvarných umení. * 22.07.1909 Horné Heršpce, pri Brne, Česko - 01.12.1990 v Bratislave, Slovensko); Kudláč, František (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor. 1981 absolvuje Akadémiu výtvarných umení v Prahe. Venuje sa hlavne litografii, serigrafii, ilustrácii knižnej i novinovej a maľbe. Mal viacero samostatných výstav a zúčastňuje sa na viacerých kolektívnych výstavách ako člen Spolku grafikov. Podieľal sa na niekoľkých monumentálnych výzdobách v technike mozaiky a nástennej maľby a výtvarne spolupracoval pri tvorbe niekoľkých filmov. Žije v Bratislave. * 16.07.1954 Bratislava, Slovensko -)