Pole šťastných náhod: Počítačové romaneto - Neff, Ondřej: 1945-; Rittstein, Michael: 1949-; Skála, Bedřich: 1945- (Praha Mladá fronta, 1989)
Ústředním bodem knihy je superpočítač EC 1047, který se nachází ve výpočetním středisku UNITA. Právě tento počítač je zde pokládán za jakéhosi tajemného boha a to zvlášť potom, co se ukáže, že v jeho okolí se skutečně něco děje. Generuje se zde tzv. Pole šťastných náhod a kdo se do tohoto pole dostane má štěstí a vše se mu daří. Jako protiklad, z důvodu zachování rovnováhy, však vzniká i Pole nešťastných náhod. Navíc sám počítač je obdařen určitou inteligencí a pole šťastných náhod využívá ke svým výpočtům.
Keywords: romány autorské; vedecko-fantastické romány; romány vedecko-fantastické; sci-fi; počítačové romaneto; Neff, Ondřej, alias Aston (český spisovateľ science fiction a novinár, vydavateľ internetových denníkov Neviditeľný pes (založený na jar 1996, od jesene 2005 súčasťou webu Lidovky.cz) a DigiNeff (o digitálnom fotografovaní, 1999). Jeho otcom bol spisovateľ Vladimír Neff. * 26.04.1945 Praha, Česko -); próza; česká literatúra - texty; Rittstein, Michael (český výtvarník, maliar, kresliar, grafik a ilustrátor. Patrí k najvýznamnejším predstaviteľom expresívne figurálne maľby. Je otcom sochára Lukáša Rittstein. * 17.09.1949 Praha, Česko -); Skála, Bedřich (český ilustrátor a gragický technik. * 1945 Česko -)