Náčrt dejín slovenského jazyka - Krajčovič, Rudolf: 1927-2014 (Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1971)
Náčrt dejín slovenského jazyka rámcovo nadväzuje na našu vysokoškolskú príručku Vývin slovenského jazyka (Bratislava 1961). zásadne sa však od nej odlišuje novou koncepciou. Vývin slovenského jazyka sa v ňom totiž sústavnejšie podáva zo zorného uhla vývinu hospodársko-spoločenského života a pri výklade historických zmien sa v širšom rozsahu prihliada na vzájomné systémové vzťahy medzi javmi. Dôsledné uplatňovanie týchto vývinových zreteľov si vyžadovalo nanovo rozvrhnť a spracovať látku.