Náčrt dejín slovenského jazyka - Krajčovič, Rudolf: 1927-2014; Jurkovič, Dimitrij (Bratislava Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1971)
Náčrt dejín slovenského jazyka rámcovo nadväzuje na našu vysokoškolskú príručku Vývin slovenského jazyka (Bratislava 1961). zásadne sa však od nej odlišuje novou koncepciou. Vývin slovenského jazyka sa v ňom totiž sústavnejšie podáva zo zorného uhla vývinu hospodársko-spoločenského života a pri výklade historických zmien sa v širšom rozsahu prihliada na vzájomné systémové vzťahy medzi javmi. Dôsledné uplatňovanie týchto vývinových zreteľov si vyžadovalo nanovo rozvrhnť a spracovať látku.
Za hlavnými kapitolami sa uvádza výberová literatúra, ktorá má poslúžiť na hlbšie štúdium dôležitých javov.
Keywords: dejiny jazyka; jazyk slovenský; slovenský jazyk; slovenčina; slovenčina spisovná; učebnice vysokoškolské; Kačala, Ján (slovenský jazykovedec, vysokoškolský pedagóg, dlhoročný pracovník a riaditeľ Jazykového ústavu ĽŠ SAV. Zaoberá sa výskumom slovenského spisovného jazyka, jeho kultúry a dejín, venuje sa výskumu sémantickej syntaxi, lexikológie, jazykovej kultúry a lexikografie. Jeho vedecká činnosť je zameraná na gramatický systém súčasného spisovného slovenského jazyka. * 08.04.1937 Dobšiná, Slovensko -); Krajčovič, Rudolf (bol slovenský vysokoškolský pedagóg, odborník v oblasti dejín slovenského jazyka, historik dialektológie, slavistiky a onomastiky. * 22.07.1927 Trakovice, Slovensko - 29.10.2014 Bratislava, Slovensko)