Kráľovská výsosť - Mann, Thomas: 1875-1955 (Máj, 1986)
Román je obrazom života fiktívneho veľkokniežatstva v Nemecku na začiatku 20. storočia. Je príbehom princa Klausa Henricha, osamelého a vychovávaného pre vznešené poslanie, a dcéry amerického miliardára Spoelmanna, rovnako osamelej vo svojom luxuse. Ich spoločná láska prekonáva hranice stavu i majetku a napĺňa ich život skutočným zmyslom. Kráľovská výsosť sa vymyká z celkovej charakteristiky, ktorú by sme vyslovili o veľkom umelcovi a jeho diele, ale zároveň ju dokresľuje, lebo sa mu podarilo, ako vari už iba v Spovedi hochštaplera Felixa Krulla, vytvoriť dielo, ktoré priam hýri ľahkosťou, životným optimizmom, a napriek tematickej a časovej odľahlosti patrí k dobrej tradícii kriticko-realistických románov Thomasa Manna.