Malé město : (Kleine Stadt) - Mann, Heinrich: 1871-1950 (Panoráma, 1983)
Najzrelšie dielo z autorových troch talianskych románov zachytáva obraz malého talianskeho mesta, do ktorého prišla skupina hercov a v ktorom pod dojmom tejto skutočnosti majú občania pocit dejinného zážitku, prepukajú v nich nízke i ušľachtilé vášne, fanfarónstvo a oživujú sa politické spory.