Vážny život : (Ein ernstes Leben) - Mann, Heinrich: 1871-1950 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1967)
Román nemeckého spisovateľa. Mária Lehningová, dievča z nádenníckej chatrče neďaleko na brehu Baltického mora, dostáva sa po detstve strávenom v rybárskej osade a neďaleko prímorských kúpeľov s ich plážami i kúpeľnými hosťami a po mladej ľúbosti s rybárskym chlapcom Mingom do mesta, kde zapadne do podsvetia. Aj napriek všetkému chce začať nový život, lebo niečo z toho dievčaťa z rybárskej osady v nej, aj napriek tomu bahnu okolo, predsa ostalo...