Kino zašlých čias - Mándy, Iván: 1918-1995; Wlachovský, Karol: 1941-; Wlachovský, Karol: 1941-; Wlachovský, Karol: 1941-; Salamon, Zoltán: 1938- (Bratislava Smena, 1980)
Budapešť dvadsiatych rokov. Vysvietené okružné cesty. Vysnené mesto radovánok novomanželov. Hotel Grand na Margitinnom ostrove. Hotely, kaviarne, reštaurácie, dancingy, Abázia, Adria, Arciknieže Jozef, Astória...a kina Bodograg, Phonix, Rosy, Tivily, Slávna éra nemého filmu. Na plátnach kín filmové hviezdy: Greta Garbo, Pola Negri, Norma Shaererová, idoly ženských sŕdc: Nils Asther, Harry Liedtke. V ritzi sa vášnivo tancuje tango. To všetko bolo aj sa pominulo. Je to pravda aj sen. Skutočnosť aj ilúzia. A znova ožíva ako na filmovom plátne v próze Ivana Mányho. Zašlé časy. Vôňa zašlých čias vanie z próz významného súčasného maďarského prozaika Ivána Mándyho.
Doslov (Karol Wlachovský).
Keywords: Mándy, Iván (bol maďarský spisovateľ, scenárista a novinár. * 23.12.1918 Budapešť, Maďarsko - 06.10.1995 Budapešť, Maďarsko); poviedky autorské; spoločenské poviedky; Budapešť (Maďarsko); filmové prostredie; kino nemého filmu; próza; maďarská literatúra - texty; Budapešť (Maďarsko); Wlachovský, Karol (slovenský literárny vedec, pedagóg a prekladateľ. Pôsobil ako redaktor v časopise Slovenské pohľady, neskôr na rôznych pozíciách vo vydavateľstve Tatran, ktoré nakoniec viedol ako riaditeľ v rokoch 1968 až 1990. Následne pôsobil aj ako diplomat v Budapešti, kde tiež viedol československý a neskôr slovenský kultúrny inštitút. Vyučoval teóriu a prax prekladu na viacerých univerzitách v Maďarsku. * 20.05.1941 Košice, Slovensko -); Salamon, Zoltán (slovenský akademický maliar, výtvarník, gragik, ilustrátor. * 1938 Bratislava, Slovensko -)