Svet zašlých čias: Príbehy v uličkách starej Budapešti - Mándy, Iván: 1918-1995; Wlachovský, Karol: 1941-; Wlachovský, Karol: 1941-; Wlachovský, Karol: 1941-; Štuková, Ľubica (Bratislava Tatran, 1988)
Súbor próz. Mándy vo výrazne impresionistickej próze za každým jednotlivým predmetom, priestorom a prostredím odhaľuje vážne aj humorne, groteskne aj ironicky, súcitne aj neľútostivo, nežne aj kruto vnútornú realitu sveta, jeho dušu, ktorú doňho vdýchol človek. Pretože iba od neho závisí, či reálny svet zostane prostredím dôstojným človeka, ľudským prostredím. To však nie je možné bez pozornosti, bez vzájomnej ohľaduplnosti a pochopenia. Príbehy starých budapeštianskych uličiek, pavlačí...nostalgia...
Doslov (Karol Wlachovský).
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; Mándy, Iván (bol maďarský spisovateľ, scenárista a novinár. * 23.12.1918 Budapešť, Maďarsko - 06.10.1995 Budapešť, Maďarsko); Wlachovský, Karol (slovenský literárny vedec, pedagóg a prekladateľ. Pôsobil ako redaktor v časopise Slovenské pohľady, neskôr na rôznych pozíciách vo vydavateľstve Tatran, ktoré nakoniec viedol ako riaditeľ v rokoch 1968 až 1990. Následne pôsobil aj ako diplomat v Budapešti, kde tiež viedol československý a neskôr slovenský kultúrny inštitút. Vyučoval teóriu a prax prekladu na viacerých univerzitách v Maďarsku. * 20.05.1941 Košice, Slovensko -); príbehy v uličkách starej Budapešti; próza; maďarská literatúra - texty; Budapešť (Maďarsko); Budapešť (Maďarsko); Maďarsko; Maďarsko