Lotos : (Lotos) - Kim, Anatolij Andriejewitsch: 1939- (Maják, 1984)
Novela Lotos je ľudsky hlboký, moderne napísaný príbeh o živote a smrti. Nositeľom deja sú tri postavy: umierajúca matka, už dávno pripútaná na lôžko, jej muž, starý Kórejčan Pak (je to už tretí muž), a syn, významný maliar Lochov, ktorého až telegram o veľmi vážnom matkinom stave po rokoch privedie k jej smrteľnej posteli...