Candát (Sudak) - Nekrasov, Viktor Platonovič: 1911-1987; Nováková, Anna; Vaca, Karel: 1919-1989 (Československý spisovatel Praha, 1962)
Novela z obdobia Veľkej vlasteneckej vojny, ktorej hrdinom je poručík-stredopoliar, tvor značne nepraktický, od základu mierumilovný a skôr hanblivý než hrdinský. Postavený pred svoj prvý bojovú úlohu, splní ho so svojou rotou k udivení svojmu i celého okolia tak, že divíziu pomôže k značným taktickým úspechom.
Keywords: Nekrasov, Viktor Platonovič (bol ukrajinský spisovateľ, novinár a redaktor. * 17.06.1911 Kyjev, Ukrajina - 03.09.1987 Gentilly, Francúzsko); novely autorské; spoločenské novely; vojnové novely; Veľká vlastenecká vojna (beletria); próza; ukrajinská literatúra - texty; Vaca, Karel (bol český maliar, grafik a scénický výtvarník. * 21.07.1919 v Prostějove, Česko - 31.03.1989 v Prahe, Česko)