Druhá noc: Kniha poviedok o vojne - Nekrasov, Viktor Platonovič: 1911-1987; Nováková, Anna: 1921-2005 (Praha Naše vojsko, 1963)
Kniha poviedok o vojne (Vasja Koňakov. Šeňka dezertér. Vojačka Ljutikov. Candát. Preprava. Venované Hemingwayovi. Druhá noc. August Bedřich Vilém. Po desiatich rokoch), ktorých mnohé námety autor čerpal z vlastného poznania osôb a udalostí. Vo všetkých zvečnil v najťažších podmienkach osvedčenú ušľachtilosť, hrdinstvo a ľudskosť sovietskeho človeka, ktoré sú väčšinou ukryté za nenápadným a skromným zovňajškom a nečakane zažiari pri prekvapujúcom čine alebo prejavu.
Keywords: novely autorské; spoločenské novely; vojnové novely; próza; ukrajinská literatúra - texty; Nekrasov, Viktor Platonovič (bol ukrajinský spisovateľ, novinár a redaktor. * 17.06.1911 Kyjev, Ukrajina - 03.09.1987 Gentilly, Francúzsko)