Chceme žít - Nový, Karel: 1890-1980 (Kamarád, 1962)
Príbeh Josefa a Magdalény, ktorý v dobe krízy strácajú zamestnanie, zachytáva typický údel všetkých mladých ľudí za prvej republiky, ktorý chceli pracovať a založiť rodinu, ale ktorých spoločenský rád odsudzoval k hladu a nezamestnanosti. Magdaléna s Josefem nie sú na svojej márnej ceste za prácou ušetrený žiadneho poníženia a bolesti, zachovávajú si však napriek tomu svoju mravnú silu, prežitým utrpením prehlbujú svoje triedne uvedomenie a čerpajú nakoniec posilu zo stretnutia s demonštrujúcim zástupom ostatných nezamestnaných. Dielo je závažným dokumentom sociálnej skutočnosti tridsiatych rokov a zároveň svojou lyrickou čistotou a hĺbkou porozumenia zo spoločnej bolestnej skúsenosti je silným románom milostným.