Chceme žít - Nový, Karel: 1890-1980; Müller, Karel: 1899-1977 (Československý spisovatel Praha, 1962)
Príbeh Josefa a Magdalény, ktorý v dobe krízy strácajú zamestnanie, zachytáva typický údel všetkých mladých ľudí za prvej republiky, ktorý chceli pracovať a založiť rodinu, ale ktorých spoločenský rád odsudzoval k hladu a nezamestnanosti. Magdaléna s Josefem nie sú na svojej márnej ceste za prácou ušetrený žiadneho poníženia a bolesti, zachovávajú si však napriek tomu svoju mravnú silu, prežitým utrpením prehlbujú svoje triedne uvedomenie a čerpajú nakoniec posilu zo stretnutia s demonštrujúcim zástupom ostatných nezamestnaných. Dielo je závažným dokumentom sociálnej skutočnosti tridsiatych rokov a zároveň svojou lyrickou čistotou a hĺbkou porozumenia zo spoločnej bolestnej skúsenosti je silným románom milostným.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Nový, Karel, vlastým menom Karel Novák (bol český spisovateľ a novinár. V roku 1960 bol menovaný národným umelcom. Jeho tvorba bývala zaradená do kritického realizmu,často sa zaujímal sociálnou tématikou. Dá sa povedať, že jeho diela sú akýmsi opakom realizmu. * 08.12.1890 Benešov, Česko - 23.11.1980 Praha, Česko); Müller, Karel (bol český maliar, grafik a ilustrátor, žiak Maxa Švábenského. * 12.12.1899 Praha, Česko - 17.05.1977 Praha, Česko); realistické romány; sociálne romány; r. 1930; obdobie prvej republiky; nezamestnanosť; romány o láske; próza; česká literatúra - texty