Na rozcestí - Nový, Karel: 1890-1980 (Erb - červená řada, 1962)
Sociálna román v ktorom autor reagoval na krízovú situáciu našej spoločnosti v tridsiatych rokoch. Hlavná postava románu, proletársky chlapec, syn pražského nezamestnaného robotníka, prechádza hmotnú a mravný biedou núdzové kolónie na periférii, rodinný rozvrat ho privádza do chudobinca na Českomoravskej vysočine, leta kríza späť do Prahy, kde zmietaný krízami puberty klesá na pouličného žebravého tuláka, pričom len zohnaniu práce v kritickej chvíli ho zachraňuje...