Peníze a krev - Nový, Karel: 1890-1980 (Československý spisovatel, 1960)
Román, jejž autor napsal v době hospodářské krize a postihl jím jak její tísnivou atmosféru, tak důsledky pro společnost i jedince. Je to příběh bývalého bankovního úředníka, který ve snaze dostat se opět nahoru a získat peníze bezděky vedle krádeže i zabije a místo, aby užil toužených peněz, klesá pod tíhou své viny.