Sarajevský atentát - Nový, Karel: 1890-1980 (Československý spisovatel, 1980)
Beletristicky pojatá významná historická událost - atentát na následníka habsburského trůnu Ferdinanda d┤Este - další, přepracované vydání, obohacené o nové dokumenty. Karel Nový přesvědčivě ukazuje dějinné okolnosti i vnitřní motivace, které vedly k osudovým výstřelům v Sarajevu 28. června 1914.