Soudničky, aneb Loučení s Rokrštem - Němec, František: 1902-1963; Lacina, Václav: 1906-1993 (Klíč, 1966)
Sbírka rozmarných, umělecky stylizovaných příběhů - "romancí" ze soudní síně, zaměřených na "truchlosměšné" postavičky z pavlačí, cimřiček starých činžáků, hokynářství a výčepů na periférii města, postavičky, které se věčně vrhají do sporů o malichernosti a jejichž spory zpravidla končí uvedením ve veřejný posměch.