A keď kráľom a keď katom budeš : (A jak królem a jak katem bedziez) - Nowak, Tadeusz: 1930-1991 (Luk, 1975)
Psychologický román poľského autora, čarovný príbeh o skutočných hodnotách a o ľudskom dozrievaní. Píše v nej o tom, čo som na dedine spoznával. Všimol som si, že niektoré hodnoty sa začínajú rozkladať. Chudobní dedinskí ľudia museli odrazu brániť seba, svoje deti, matky. Tragickosť situácie každého človeka, znásobená ešte rodovými hodnotami, zodpovednosťou za osudy iných, za osudy celku, zodpovednosť ako morálna, hummanistická hodnota sa vtedy nerozkladala. Obnovovala sa v rodinnom živote, pretrvávala ako láska k deťom, zodpovednosť za ich budúci osud...