Dvanáct: Osudy dvanástich chlapcov, ktorí prežili vojnu : (Dwunastu) - Nowak, Tadeusz: 1930-1991 (Máj, 1977)
Román o autorovej generácii zobrazuje osudy dvanástich chlapcov, ktorí prežili vojnu a boja s kontrarevolučnými nacionalistickými skupinami a po vojne študujú na gymnáziu a na vysokej škole, pričom ich príbehy zrkadlí zápasosocialistické Poľsko.