Kippenberg: Román : (Kippenberg) - Noll, Dieter: 1927-2008 (Členská knižnica, 1982)
Román je vlastne osobnou spoveďou hlavnej postavy, doktora prírodných vied Joachima Kippenberga, perspektívneho vedca, ktorého odborný vzostup a usporiadaný život by mohol slúžiť za vzor všetkým spolupracovníkom, ktorý však náhle, tvárou v tvár nevyhnutnej konfrontácii s trochu skostnateným riaditeľom výskumného ústavu, zisťuje, že sa ocitol na jednej zo životných križovatiek. Maska muža, ktorý žne úspechy vo vedeckom aj v súkromnom živote, ktorú si Kippenberg behom rokov pracne vytvoril, dostáva povážlivé trhliny. Na to, aby prekonal určitú stagnáciu v odbornej činnosti a vyrovnal sa s deformáciami svojho charakteru, vyplývajúcimi z jeho ctižiadostivosti, ktorá vlastne zapríčinilo stratu priebojnosti, a tým aj závažné nedostatky v činnosti výskumného ústavu, aby odbúral obojstranné citové ochladnutie vo svojom manželstve, musí Kippenberg prehodnotiť nielen doterajší štýl svojej práce, ale aj svoje životné postoje a názory.