Môj priateľ Igor - Nosov, Nikolaj Nikolajevič: 1908-1976 (Mladé letá, 1982)
Autor starostlivo pozoroval rozumový, emocionálny a charakterový vývoj svojho vnuka Igora od prvého do šiesteho roka, a zo zámerného triedenia zápiskov anekdotického rázu skomponoval toto dielo. Na výstižne volených situačných príkladoch nepriamo dokazuje, že dieťa je osobnosť na každom stupni svojho vývoja, a že treba k nemu ako k osobnosti pristupovať. Navyše ukazuje, že dieťa vnáša do rodinného života radosť, nehu, tvorivú iniciatívu, pre starých rodičov regeneráciu duševných síl.