Chobotnica : (The Octopus) - Norris, Frank Benjamin: 1870-1902 (Svetová tvorba, 1977)
Román rozpráva o márnych bojoch veľkopestovateľmi pšenice s kapitálom ešte mocnejším, s železničnou spoločnosťou, ktorá diktuje celému kraju ekonomicky aj politicky, čo sa bude diať. Najvýznamnejšou a najosobitejších román amerického spisovateľa Norrisa (1870 až 1902) zobrazuje podľa skutočnej udalosti tragický príbeh kalifornských farmárov deväťdesiatych rokov v údolí San Joquin, v čase prvého veľkého rozmachu amerického kapitálu, ktorého dôležitým článkom bola výstavba železníc. Spoločníci železničných trustov zneužívali štátnych prídelov vysoko úrodných pozemkov, podplácali senátormi, sudca a každého, kto mohol mať vplyv na ich obchody. Po celých Spojených štátoch sa dvíha vlna odporu a otvorených bojov farmárov proti železničným trustom. Chobotnice - vzniká ako varovanie pred netvorom s tisíckami chápadlami, ktorými je vysávaná krv ľudu. Autor však verí v silu svojho ľudu, ktorý raz proti vykorisťovateľom povstane a neodvratne zvíťazí.