Výprava opačným směrem: Výbor vědecko-fantastických povídek - Nesvadba, Josef: 1926-2005 (Československý spisovatel Praha, 1962)
Tretia zbierka poviedok úspešného autora Tarzanovej smrti a Einsteinovho mozgu. Sú inšpirované medziplanetárnymi rokmi aj fantastickými výbojmi modernej vedy a nie sú len napínavo, miestami s prímesou satiry a irónie vyvíjanými príbehy, ale aj zamyslením nad problémami súčasného človeka a spoločnosti.
Výbor z autorových vedeckofantastických poviedok, v ktorých tvorca so zmyslom pre psychológiu človeka postihuje s nevšednou vynaliezavosťou reálne problémy súčasnej civilizácie, pričom vedecké objavy sú len katalyzátorom, ktorý vedie k zamysleniu nad stavom spoločnosti a nad jej budúcnosťou.
Keywords: Nesvadba, Josef (bol český psychiater, spisovateľ a spolu s Ludvíkom Součkom najvýznamnejším predstaviteľom žánru vedecko-fantastickej literatúry v Čechách. * 19.06.1926 Praha, Česko - 26.04.2005 Praha, Česko); poviedky autorské; vedecko-fantastické poviedky; poviedky vedecko-fantastické; sci-fí; satirické príbehy; fantastické poviedky; próza; česká literatúra - texty