Dialog s doktorem Dongem: Neskutečný cestopis - Nesvadba, Josef: 1926-2005 (Knihovna lidové četby, 1990)
V reálnom prostredí Vietnamu, ako ho sám spoznal pri svojej ceste v r. 1962, rozvíja autor napínavo rozprávaný neskutočný príbeh senzačného nálezu. Novela, v ktorej však hlavnú úlohu hrajú predovšetkým vedci a lekári, "sa snažia riešiť problém nijako obyčajný, ale ten najaktuálnejšie - boj s dogmatizmom v myslení"...