Dáma na pavlači a jiné soudničky: Klasika českej humoristickej beletrie - Němec, František: 1902-1963 (Slunovrat, 1988)
Súdničky z predvojnovej Prahy. Svet periférie, pavlačí a cimričiek starých činžiakov, výčapov, svet polo-proletárov so snobskými chúťkami, svet, v ktorom platia len drobné mince... Autor ako rodený Žižkovák svoje trúchlo-smiešne postavičky dobre poznal, stretol sa s nimi asi dlho pred tým, než ich posadili na lavicu svedkov či obžalovaných. Klasika českej humoristickej beletrie.