Život a dobrodružství trubadúry Beatrice : (Leben und Abenteuer der Trobadora Beatriz) - Morgner, Irmtraud: 1933-1990 (Máj, 1981)
Příběh básnířky a pěvkyně z první poloviny dvanáctého století, která je nespokojena s diskriminací žen v povolání trubadůra, tak se dá uspat bohyní Persefonou na osm set deset let, aby se probudila v emancipované současnosti. To je hlavní, ne však jediná osa příběhu.