Život a dobrodružství trubadúry Beatrice (Leben und Abenteuer der Trobadora Beatriz) - Morgner, Irmtraud: 1933-1990; Karlach, Hanuš: 1939- (Mladá fronta Praha, 1981)
Příběh básnířky a pěvkyně z první poloviny dvanáctého století, která je nespokojena s diskriminací žen v povolání trubadůra, tak se dá uspat bohyní Persefonou na osm set deset let, aby se probudila v emancipované současnosti. To je hlavní, ne však jediná osa příběhu.
Keywords: Morgner, Irmtraud (bola nemecká spisovateľka. * 22.08.1933 Chemnitz, Nemecko - 06.05.1990 Berlín, Nemecko); romány autorské; historické romány; 12. stor; fantastické romány; sci-fí; diskriminácia žien; romány o ženách; próza; nemecká literatúra - texty