Svedectvo dejín o slovenčine - Krajčovič, Rudolf: 1927-2014 (Teória a výskum, 1980)
Dejinná púť slovenského jazyka od veľkomoravskej epochy, cez šero uhorského feudalizmu až po začiatky jeho dnešnej spisovnej podoby a po jeho nárečia v súčasnosti. Svedectvá o našom jazyku na fotografiách, vysvetleniach, v básňach, rôzne epochy vývoja, osobnosti, názory...